Herfst op de binnenplaats

De wijnstok laat zijn schaduw los.
Zo langzaam vallen de gele bladeren
dat ze droog en krakerig
de plaveien raken.

Gauw zal het dak van ranken dunner worden,
een rafelig ajour.

Tot er nog slechts bruine takken zijn,
buigend, wiegend, wachtend,

op de snoeier en zijn schaar.

 
 

Dit gedicht werd op 11 november 2015 getipt door Patricia De Landtsheer op Azertyfactor.be:
“Dit korte stukje proza beschrijft perfect de evolutie van de naderende herfst. De openingszin ‘de wijnstok laat zijn schaduw los’ doet aan het afscheid van de zomer denken. Je zou zeggen: langzaam, maar toch ook weer niet. En toch vervolgt de schrijfster met de langzame handeling van nakende herfst die ‘gele bladeren’ herschept tot ‘droog en krakerig’. Kan dit als een metafoor van leeftijd worden gezien waarin de mens evenals het blad op termijn bros en broos wordt? Zo gaat het nog even verder wanneer het ‘dak van ranken’ als een ‘rafelig ajour’ achterblijft en zichzelf verdrinkt in de bruine wemeling van buigende, wiegende takken.
Langzaam lezend ervaar je de evolutie van de seizoenen in een metafoor van leven waarin natuur maar ook mens centraal staan, om tenslotte meedogenloos stuk te worden geslagen met de laatste zin als de ‘snoeier met zijn schaar’ nadert en je met de neus op de naakte feiten drukt. Het einde is hard en onomkeerbaar.
Liever had ik gezien dat de schrijfster voor een milder einde had gekozen. Misschien zou hoop in het verschiet kunnen ontstaan als woorden als ‘snoeier’ en ‘schaar’ vervangen zouden worden door een iets milder gegeven.
De taal van het gedicht is helder en verhalend.”

Patricia De Landtsheer is sinds 1979 auteur van poëzie, romans voor volwassenen en jeugd. Patricia werd meermaals bekroond o.a. door de Kinderjury. Zij was gedurende een aantal jaren docente literaire creatie en geeft workshops en lezingen poëzie en literatuur voor volwassenen en jongeren.

Eén gedachte over “Herfst op de binnenplaats”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s